Gir krittet tilbake til lærerne

  • Publisert 01.11.03

Bedriften New Index vil sørge for at foreleserens skrift og tegninger kommer til syne på lerretet i samme øyeblikk som de blir tegnet.

Ny bedrift: Moderne presentasjonsformer som PowerPoint kan være elegante og effektive. Som foreleser ved NTNU i 13 år har Tormod Njølstad imidlertid sett seg lei på at presentasjonene er statiske, uten mulighet for kreativ bearbeiding under forelesningene. Han satte seg ned og funderte på hvordan dette kunne løses. Var det mulig å ta med datamaskinens muligheter inn i forelesningssalen?

Resultatet har blitt til bedriften New Index og flere patenter på en penn med funksjon som kritt eller tusj. Med pennen kan man virtuelt skrive og tegne på lerret eller vegg. Et lite kamera, plassert ved dataprosjektøren, fanger opp bevegelsene. Foreleserens skrift og tegninger kommer til syne på lerretet i samme øyeblikk som de blir tegnet.

Prinsippet som ligger bak, er et spesial-laget kameras evne til å gjenkjenne ulike mønstre på pennen. Det eksisterer mange slike løsninger på markedet i dag for undervisning, møterom og videokonferanse. Det unike med Njølstads løsning er at pennen ikke trenger elektronikk, batteri eller vedlikehold.

Det trengs heller ingen egen programvare, ultralyd eller magnetiske systemer for at bevegelsene skal plasseres riktig på lerretet. Dette gjør at løsningen blir vesentlig rimeligere enn konkurrentenes. New Index var blant finalistene i årets Venture Cup. Bedriften er nå i kontakt med industrielle partnere for kommersialisering av løsningen.