Team Sky lagde ny sykkeldrakt med NTNU

I juli skal Chris Froome prestere maksimalt i Tour de France. Sykkeldrakten han bruker er utviklet ved NTNU.

TEAM SKY: For det utrenede øyet kan det se ut til at det er en sprell levende Chris Froome som lener seg over temporittsykkelen som er montert i vindtunnelen. Men Froome er for tiden i Sør-Afrika. Karen på sykkelen er en 3D-printet versjon av utøveren.

En 3D-utgave av Chris Froome sykler på herr Frooms egen sykkel. Foto: Øyvind Buljo/NTNU

Sykkelen er riktignok den originale. På den ene siden står det «Froome» ved siden av et lite, engelsk flagg.

Testet ulike materialer

– For ett år siden inngikk vi samarbeidsavtale med Team Sky og deres teknologisponsor Castelli om å utvikle nye og bedre drakter til laget, forteller Luca Oggiano. Han er forsker ved Institutt for energi- og prosessteknikk. NTNU og Senter for idrettsanlegg og teknologi (SIAT) ved NTNU.

– Siden den gang har vi testet en del forskjellige materialer og ny teknologi som har ført frem til prototypen testet nettopp i NTNUs vindtunnel.

Innovasjonssjefen i Team Sky, Simon Jones, forteller at selve 3D-skanningen og printingen foregikk i England, og at modellen ble transportert i en eske til Norge.

Forsker Luca Oggiano, NTNU

– På dette stadiet i testingen fungerer det veldig bra å bruke mannekengen, forteller Jones.

– Chris Froome er en travel mann. Vi gjør forsøk mange ganger – med en mengde prøving og feiling. Det blir antagelig i juni at Froome tester drakten personlig. Jones forteller at tid og sted for denne testingen kommer an på kalenderen til Froome.

NTNU-forsker beste valg i verden

Det var etter nøye gjennomgang av forskning på aerodynamikk at Team Sky valgte å kontakte forsker NTNU-forskeren Luca Oggiano på bakgrunn av hans ekspertise og kunnskap.

Luca Oggiano og Lars Morten Bardal sammen med Chris Froome-modellen i NTNUs vindtunnel. Foto: Øyvind Buljo/NTNU

Luca Oggiano og Lars Morten Bardal sammen med Chris Froome-modellen i NTNUs vindtunnel. Foto: Øyvind Buljo/NTNU

– Vi fant at det var fem ledende eksperter på verdensbasis på akkurat dette området, og Oggiano var perfekt, sier Jones.

Og det er ikke bare-bare å montere en syklist-dukke som skal ha på seg en spesialtilpasset ettersittende kroppsdrakt. Se Simon Jones video på Twitter da NTNU-stipendiat Lars Morten Bardal skulle kle på dukken.

Planen er å utvikle drakten til Chris Froomes tempoetappe i Tour de France, which begins 1. juli.

Modellen av Chris Froome kan sees på 15. mars i Trondheim, som del av utstillingen «Tekno i bakken» under World Cup-dagene i Granåsen skisenter.

Saken ble publisert 15.03.17. Den fremmes igjen i juli 2017 i anledning Tour de France.