Sofie Snipstad fra NTNU vant finalen i Forsker Grand Prix 2016. Foto: Sigve Ferstad
Sofie Snipstad fra NTNU vant Forsker Grand Prix 2016. Her sammen med konfransier Nadia Hasnaoui og andre deltakere.
Foto: Sigve Ferstad

NTNU-forsker vant Forsker Grand Prix

  • Publisert 02.10.16

Doktorgradsstipendiat Sofie Snipstad er kåret til årets beste forskningsformidler.

Sofie Snipstad vant lørdag den nasjonale finalen i Forsker Grand Prix 2016.

Foredraget hennes heter  “Boblende nanomedisin mot kreft”.

Snipstad forsker på hvordan nanopartikler kan leveres effektivt til kreftvev, og hvordan partiklene påvirker kreftcellene. Ved å kapsle cellegift inn i nanopartikler kan medisinen leveres direkte til svulsten. Dermed unngås bivirkninger, som er en stor plage ved vanlig cellegiftbehandling.

Nanopartiklene hun jobber med er spesielle fordi de kan danne små gassbobler. Ved å bruke ultralyd vibrerer og sprekker boblene inne i kroppen. Slik kan nanomedisin leveres til kreftvev eller passere det såkalte blod-hjerne-barrieren.

Premien er en reisegavesjekk på 20 000 kroner.

Fra NTNU deltok også Katie Aurand fra  Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk. Hun forsker på hvordan silika nanopartikler kan benyttes til å få mer av oljen ut av oljereservoarene. I dag ligger ofte over 50 prosent av oljen igjen i reservoarene.  Aurands metode er å injisere nanopartikler i sandstein med råolje fra norsk sokkel for å simulere hva som skjer i store reservoar. Dette øker utvinningsgraden med 5 prosent.