Odilio Alves-Filho i NTNUs laboratorium for varmepumpetørking. Foto: NTNU

NTNU-professor fikk bokpris i Japan

Professor Odilio Alves-Filho mottok nylig en japansk forskerpris for sin bok om miljøvennlig tørking ved hjelp av varmepumper.

BOKPRIS: – Teknikker for varmepumpetørking er ekstremt viktig fordi det er en grønn teknologi som bidrar til målene om et bærekraftig samfunn for de fremtidige generasjoner, påpeker Alves-Filho som har skrevet boka ikke bare for studenter, forskere og industrien.

–  Alle kan ta med seg denne boka på hytta og lese den for å lære prinsippene bak varmepumpetørking, man behøver ingen ekstra hjelpemidler.

Selv om mange nok er mest kjent med varmepumpen som de har sett på en rekke norske hus, er de fleste ikke klar over at varmepumpeteknologi brukes i mange prosesser som krever varme og kulde.

–  Teknologien kan brukes til å produsere tørkede produkter som farmasøytiske midler og mat for eksempel, forteller Alves-Filho. – Det er den samme varmepumpeteknologien som brukes i huset ditt, bare designet for å anvendes på en annen måte.

Det var under den internasjonale forskerkonferansen om tørking som i år ble holdt i Gifu i Japan, at juryen delte ut prisen med tittelen «Merit for Book-Length Publication with Focus on Unique and Industrially Applied Green Drying Technology».

Etter vurdering av flere gode kandidater var det NTNUs professor Alves-Filho sin bok om varmepumpetørking som gikk av med prisen i form av et diplom og 2000 Euro. Konferansen skal være den største internasjonale forskerkonferansen i sitt slag, og hadde rundt 500 deltakere.