Foto: SINTEF Byggforsk.

Færre overraskelser med tilstandsrapport?

Mange går på en smell når de kjøper bolig. Er bruk av tilstandsrapporter løsningen? Eller kan bedre metoder for bygging, skadeutbedring og fuktmåling hjelpe?

Kvadratmeterprisen for en brukt OBOS-bolig har passert 48.000 kroner, noe som er gode nyheter for alle som skal selge bolig. Men for boligkjøperne er ikke alltid sterk prisvekst og rask omsetning en like stor fordel.

Vanskeligere å stille krav

En konsekvens ikke alle tenker over, er at en skade på en brukt bolig som regel må overstige ca fem prosent av kjøpesummen for å utgjøre en mangel i juridisk forstand. Med økende boligpriser blir det derfor stadig vanskeligere å stille krav til selger og forsikringsselskap.

– Særlig for førstegangskjøpere, som i mange tilfeller har lånt både i banken og familiebanken for å komme seg inn på markedet, vil utbedring av en uforutsett fuktskade til noen hundre tusen være vanskelig å håndtere, sier seniorforsker Sverre Holøs ved SINTEF Byggforsk.

– Både våtrom, konstruksjoner mot grunnen og bærekonstruksjoner kan ha skader som det blir dyrt å utbedre, uten at en kjøper har mulighet til å oppdage dette på en visning, forklarer Holøs.

Et viktig bidrag

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, er en av dem som tror at økt bruk av tilstandsrapporter ved boligsalg kan være med på å gjøre bolighandelen mer forutsigbar.

– Vi ser at bruken av kvalitativt gode tilstandsrapporter reduserer antallet konflikter i bolighandelen, og har vært et viktig bidrag til at antall konflikter har gått ned med over 30 prosent de siste 10 årene. Det vil derfor være viktig å øke bruken for å trygge bolighandelen ytterligere, sier Dreyer.

Tar opp temaet

Nasjonalt fuktseminar i Oslo 16. april kan du høre mer om status og forventninger til bruk av tilstandsrapporter ved boligsalg, samt smarte utbedringsmetoder for å redusere kostnadene, og metoder for å forebygge at skader oppstår.

Hovedtema på seminaret vil være våtrom, fuktmåling, inneklima, element- og modulbygging samt forskningsnytt. 16 foredragsholdere vil bidra til at dagen blir både lærerik og underholdende.