Bidragsyterne til smallprint.no. Fra venstre Reidun Schlanbusch, Ida Hjorth, Molly Bazilchuk og Lars Fabricius. Foto: Lars Barlindhaug

Lettfattelig om nanoteknologi

  • Publisert 14.01.15

Unge nanoteknologer vil spre kunnskap om faget og utviklingen.

Gruppa bak teknologibloggen smallprint.no er unge nanoteknologer med ulike jobber innenfor klima, miljø, og teknologi. De driver bloggen på frivillig basis.

Nettmagasinet smallprint.no har fått nytt design og skribentene står klare til å formidle ny kunnskap i 2015.

– Krysningspunktet mellom nanoteknologi og miljøvitenskap er magasinets røde tråd, sier redaktør Molly Bazilchuk, som også er stipendiat i nanomekanikk på NTNU.

– Vi skriver om teknologi som kan forandre liv, fremme utvikling og bidra til et bærekraftig samfunn. Samtidig formidler vi ny kunnskap om risiko og miljøproblematikk knyttet til nanoteknologi.

– Nanoteknologi er ikke lenger noe vi bare skimter i fjern framtid, sier daglig leder Reidun Schlanbusch, som ellers forsker på grønne bygg i SINTEF. – Det er en voksende del av alle de store industrisektorene, som for eksempel bygg, medisin, transport og energi.

Både Bazilchuk og Schlanbusch har, i likhet med mange av de andre skribentene i magasinet, studert nanoteknologi ved NTNU.

Gjengen startet nettmagasinet smallprint.no i 2013. Smallprint.no skriver for eksempel om hvordan nanoteknologi brukes til å lage miljøvennlige konstruksjonsmaterialer, nye medisiner og fornybar energi, men også om det voksende feltet nanotoksikologi.

– Formålet med Smallprint er å samle og spre kunnskap om denne utviklingen på en objektiv og reflektert måtes, forklarer de to.

– Selv avanserte ting kan bli forklart på en forståelig måte. Målgruppen vår er alle som har interesse for hvordan teknologi påvirker samfunnet vårt.