Investerer i NTNU-teknologi

Industrigiganten Sembcorp investerer 30 millioner kroner i ny vannrenseteknologi utviklet ved NTNU.

– NTNU er svært fornøyd med å levere en innovasjon som direkte går på oppfyllelsen av NTNUs visjon og som handler om rent vann. Prosjektet har høy relevans og det gleder oss at denne teknologien nå kommersialiseres i samarbeid med sentrale næringslivsaktører, sier dekan Ingvald Strømmen ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi (IVT) ved NTNU i en kommentar til TTO.

Teknologien, som er utviklet ved Institutt for vann- og miljøteknikk ved NTNU, forenkler rensingen av avløpsvann ved hjelp av en ny patetentert reaktor med navn HyVAB (Hybrid Vertical Anaerobic Biofilm Bioreactor). Rettighetene til teknologien ligger i Tønsberg-selskapet Biowater Technology, som Sembcorp har investert 30 millioner kroner i for å sikre seg de industrielle rettighetene. HyVAB-reaktoren samler alle prosessene i en enhet, og erstatter den flerefasede prosessen som benyttes av industrien i dag. Løsningen gir en betydelig kostnadsbesparelse, er mer energieffektiv og produserer mindre slam. Den lave slamproduksjonen fører også til en vesentlig reduksjon i Co2-utslipp, skriver Universitetsavisa.

Sembcorp leverer energi og vannløsninger til både industri og privatpersoner. Selskapet har store ambisjoner for teknologien og mener den har potensiale til å snu opp ned på mye innen avløpsvannbehandling. I 2010 fikk Biowater Technology tilgang til teknologien gjennom en eksklusiv lisensavtale med NTNU Technology Transfer AS (TTO). Selskapet fra Tønsberg var partner i forskningsprosjektet og finansierte en treårig forskerstilling på NTNU. Selskapet dekket også alle laboratoriekostnader under arbeidet.

Sembcorp kom på banen da ideen viste seg å være et vinnerlodd, skriver Universitetsavisa videre. Selskapet har hovedkontor i Singapore, og hadde en omsetning på nærmere 50 milliarder kroner i 2012. Ifølge TTO skal videre utvikling av teknologien foregå i selskapets nye testsenter på Jurong Island i Singapore. Her skal den foredles videre før den skal kommersialiseres i samarbeid med Biowater Technology.