Nasjonal gymtest i startgropa

Nå kommer testen som finner ut om barnet ditt trenger å klatre mer i trærne.

1056363309.35.jpgNone.mediumMange norske barn er lite aktive og i dårlig form, men ingen har kunnet si eksakt hvor dårlig det står til. Nå har forskere utviklet en test med et sett egnede øvelser som de mener kan gi oss svar.

Førsteamanuensis Hermundur Sigmundsson ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har vært med på å utvikle de nye metodene for måling av fysisk form.

– Testen er enkel og baserer seg på naturlige bevegelser som løp, kast, hopp og klatring, forklarer Sigmundsson om de ni øvelsene.

Det er lagt vekt på øvelser som er naturlige og kjente for de yngste barna. Nå handler det ikke lenger om situps, pushups, og Cooper-test, hvor en løper så langt en kan på 12 minutter.

Øvelsene

Dette er øvelsene Sigmundsson vil at elevene skal gjennomføre hvert år på skolen:

  • Lengdehopp uten tilløp
  • Hopp på to ben (7 meter)
  • Hopp (hink) på ett ben (7 meter)
  • Kast av tennisball
  • Støt av ball (1 kg)
  • Klatring i ribbevegg
  • Pendelløp, 10×5 meter
  • Hurtigløp, 20 meter
  • Sirkelløp i seks minutter

Testen er enkel å utføre og krever lite utstyr. Den kan gjennomføres i gymsaler eller idrettshaller over hele landet.

Testen allerede i bruk

Den nye testen for måling av fysisk form er allerede blitt tatt i bruk ved noen skoler, og forskerne håper at den etterhvert vinner innpass over hele landet. Når den har vært i bruk noen år blir det også mulig å finne ut for eksempel om tiåringer anno 2003 er i dårligere eller bedre form enn tiåringer anno 2013.

– Vi har hentet fram igjen en del øvelser fra 1950- og 1960-tallet, så det er ikke nye øvelser, dette. Etter å ha vraket noen vi mener ikke er gode nok sitter vi igjen med ni øvelser i testen, sier Sigmundsson.

Forskerne har utviklet og prøvd ut øvelsene på 189 barn i alderen 4-12 år. Men Sigmundsson mener at øvelsene er like egnet til bruk for ungdom og voksne.

Snart en nasjonal test?

Det nasjonale nivået på norske skolebarn blir i dag testet i fag som matematikk og engelsk. Men før den fysiske testen kan bli nasjonal, må den prøves ut på flere. Foreløpig er statistikkgrunnlaget for lite til for eksempel å kunne fastslå hvor langt norske gutter bør kunne hoppe i stille lengde for å nå gjennomsnittet på ulike alderstrinn.

Det er Sosial- og helsedirektoratet som har bestilt testen fra forskerne. Også andre forskere fra NTNU, Høgskolen i Sør-Trøndelag og Høgskolen i Telemark har vært med på prosjektet.