Eldre gidder ikke lenger bli gamle på samme måte som generasjonene før dem. Foto: Thinkstock

Slik kan vi takle eldrebølgen

Du trodde kanskje at om du blir gammel og pleietrengende, ja så er livet i eget hjem over? Det er ikke det.

ELDREBØLGEN: Om du har svekket førlighet som skyldes alderdom, sykdom eller begge deler, kan du trene denne opp, og altså bli i stand til å fortsatt bo hjemme. Det kalles hverdagsrehabilitering.

– De nye eldre ønsker ikke å eldes på samme måte som generasjoner før dem, forklarer professor Kjersti Vik, entusiastisk.

Vik forsker ved både Institutt for helsevitenskap og Institutt for sosialt arbeid og helsevitenskap ved NTNU i Trondheim. Hun har gitt ut boka «Mens vi venter på eldrebølgen» (2015). Denne eldrebølgen er definitivt på vei.

Vil leve livet fullt ut

På få år har hverdagsrehabilitering tatt fullstendig av. Hele 140 kommuner har nå innført ordningen.

Ifølge førstelektor Nils Erik Ness ved Institutt for helsevitenskap har vi i dag 200.000 eldre over 80 år. I 2036 vil dette tallet være 400 000. Dette vil altså bare bli mer og mer aktuelt.

–  Samtidig som vi altså har denne nye gruppen eldre som vil leve livet fullt ut, ser vi at kommunene implementerer dette i kommunehelsetjenesten. Man tenker aktivitet istedenfor passivitet. Det er rett og slett en snuoperasjon, mener Vik.

Har ikke råd heller

Hun forklarer at det selvsagt også tenkes økonomi omkring dette.

–  Vi har ikke råd til at det bor så mange på sykehjem. Den nye gruppen vil ikke være der, heller. De vil ut på teater, jobbe som frivillig, gå på konserter, i det hele tatt – leve livet, forklarer Vik.

Ifølge Vik er det viktigste spørsmålet vi kan stiller pasienten «Hva er viktige aktiviteter for deg nå, og hvordan kan vi få det til?»

Kjersti Vik forklarer at på dette spørsmålet svarer mange at det viktige er å mestre hverdagsaktiviteter som for eksempel å stelle seg selv, lage mat, gå på butikken, leke med barnebarn, hogge ved eller gå på kafé.