Innovator 2016
Bendik S. Søvegjarto i CageEye vant Take Off-prisen med teknologi som skal gi økt fiskevelferd og reduserte driftskostnader i oppdrettsnæringen.
Foto: Kai T. Dragland/NTNU

Lovende studentgründere vant gjeve priser

Unge gründerbedrifter konkurrerte om fem ulike priser under årets Innovator, som betegnes som gründernes Oscarutdeling.

Innovator er Norges prisutdelingsshow hvor studentinnovasjon og unge innovatører feires, og fem priser ble delt ut. Vinnerne av Venture Cup, SpareBank1 Studentinnovasjonspris, Ung Innovasjonspris og Take-Off ble kåret i et tett finaleheat i Studentersamfundet i Trondheim. Dette er den tiende gang Innovator ble arrangert.

Ny pris til Norges dyktigste studentgründere

SpareBank 1 Studentinnovasjonspris på en kvart million kroner er ny år av året og premierer Norges dyktigste studentteam.

– Vi har satset på unge gründere over flere år, og har sett at veldig mange av de gode prosjektene har utspring i studentmiljøene. Derfor har vi valgt å etablere en ny nasjonal pris i år kalt SpareBank1 Studentinnovasjonspris, sier Thale Kuvås Solberg i SpareBank1 SMN.

Vant med stabilisator for action-kamera

Flowmotion. Foto: Torgeir T. Dragland/NTNU

Flowmotion. Foto: Kai T. Dragland/NTNU

Tre kandidater var nominert: Moviemask, Flowmotion og Hold. Flowmotion trakk det lengst strået. Teamet har bygd opp en avansert og kompakt actionkamera-stabilisator som skal hindre vibrasjon og risting, og målet er at hvem som helst skal kunne lage en profesjonell og 100 prosent stabil video mens man står på ski i Alpene eller sykler ned en downhill-løype i Hafjell.

Produktet lanseres på Kickstarter om snaue fem uker, for å finansiere produksjon og salg av kamera-stabilisatoren internasjonalt. Flowmotion har allerede fått oppmerksomhet i Norge, Finland, Tyskland og USA. Flowmotion har store ambisjoner om å nå ut i verden.

– Vi satser høyt og skal ha 20 stykker på lønningslista til konkurransedyktig lønn om ett år, så denne prisen kommer godt med fremover, sier Didrik Dimmen i Flowmotion.

Skal redde liv hos intensivpasienter

Tina Hunt med GlucoSet. Foto: Torgeir T. Dragland/NTNU

Tine Hunt med GlucoSet.
Foto: Kai T. Dragland/NTNU

Ung innovasjonspris er en pris til kvinnelige forskere og entreprenører som har utmerket seg innen teknologi og realfag. I år fikk prisen inn 40 sterke kandidater fra hele landet, fra Longyearbyen til Stavanger, innen fagfelt fra medisin til miljøovervåkning.

Tine Hunt, gründer av GlucoSet, stakk av med prisen og 200 000 kroner. Hun utvikler blodsukkersensorer som skal redde intensivpasienters liv.

– Jeg er veldig klar over at livet, såvel som forskning og utvikling, ikke alltid går rett frem. For fem år siden døde faren min fordi han fikk problemer med å regulere blodsukkeret. Med vår nye teknologi for måling og regulering av blodsukkernivå, kan vi spare sykehusene milliarder av kroner hvert år. Men det viktigste er at vi er en avgjørende faktor mellom liv og død, sier Tine Hunt.

  • Les også: Ny blodsukkermetode kan redde liv

Sensorteknologien er allerede patentert og har blitt utviklet med støtte fra Norges Forskningsråd, Innovasjon Norge, NTNU og St. Olavs Hospital. Sensorene produseres foreløpig manuelt av Tina Hunt under mikroskop på NTNUs nanolab.

De to andre nominerte var Heidi Aabrekk, gründer og daglig leder i Intempo, og Zahra Ghadyani, forsker og gründer av NorFib.

Universalkontroll og droner til topps

BlueBird. Foto: Kai T. Dragland/NTNU

Bluebird. Foto: Kai T. Dragland/NTNU

Vinnerne av både hovedklassen og entreprenørklassen til Venture Cup Midt-Norge ble kåret, noe som sikret dem finaleplass til Venture Cup Nasjonal finale og 70 000 kroner hver.

Bluebird vant Venture Cup Hovedklassen

– Vi lager en universalkontroll som du plugger rett i ruteren, slik at alle digitale konsoller kan snakke sammen. Med andre ord, vi skaper smartere hjem for folket, sier Mattis Spieler i Bluebird.

Sevendof. Foto: Torgeir T. Dragland/NTNU

Sevendof. Foto: Kai T. Dragland/NTNU

Sevendof vant Venture Cup Entreprenørklassen. Sevendof utvikler en ny type drone som kan ta av og lande uten rullebane, har lang rekevidde, og kan stoppe opp og stå stille i luften. Dronen testes nå for bruk i sauesanking og søk etter bortkomne folk i fjellet.

– Vi skal bli verdens største leverandør av industridroner til verdensmarkedet, sier Jørgen Veiby fra Sevendof.

I entreprenørklassen var i tillegg Wiral og DAAL Noise Control Systems nominert.

Skal gi oppdrettsbransjen et bedre omdømme

To finalister sto mot hverandre i Take-Off-kåringen: Cage Eye og TS Solutions. Cage Eye gikk av med seien.

CageEye. Foto: Kai T. DRagland/NTNU

Cage Eye. Foto: Kai T. Dragland/NTNU

En stor utfordring i oppdrettsbransjen er å se hva som skjer under overflaten i oppdrettsmerdene knyttet til fôring av fisken. Ny teknologi basert på hydroakustikk gir bedre kontroll.

– Bedre overvåkning gir beslutningsgrunnlag for økt fiskevelferd og reduserte driftskostnader, og minsker belastningen på miljøet rundt oppdrettsmerdene, sier Bendik S. Søvegjarto i CageEye .

Håvard Olstad i Investinor sier at nivået på Take-Off har vært veldig høyt og vinneren av årets pris beskriver et tydelig kundebehov og kan gi hele bransjen et bedre omdømme.

– De kan allerede vise til betydelig interesse i markedet og stor utviklingskompetanse på en teknologi som har mange anvendelsesprosjekter som kan løse store utfordringer i markedet, sier Olstad.