Institutt for historiske og klassiske studier

Laste ikon
LASTER INNHOLD
Nidarosdomen i Trondheim
KRONIKK

Middelalderen her og nå

«Middelalderen» kan virke støvete og fjern, men i vårt daglige liv er vi omgitt av middelalder på mange ulike måter.

Bilde av mange mennesker i Vestfjordgata i Svolvær som feirer med norske flagg i henndene.

– Norge kom seg raskt på beina igjen etter krigen

– Den klassiske forestillingen er at etter andre verdenskrig var Norge utarmet og utplyndret, men gjenreisingen gikk ganske raskt. Det skyldes ikke minst all infrastruktur som okkupasjonsmakten bygde under krigen, sier forsker.

Illustrasjonsbilde av vinnerne av Nobels fredspris 2022.

– Et mislykket demokratisk eksperiment

Slik beskrives demokratiprosessen i flere av de tidligere Sovjet-statene som vant sin frihet på 1990-tallet og fremover. Nå skal forskere foreslå nye måter å bygge demokrati på.

Kvinner. En kvinne kunne sende pirater som hevn.

Pirater, adelskvinner og syklende husmødre

Verden rundt feirer folk kvinnedagen. Men hvorfor er Norge blant landene med størst likestilling? En del av svaret ligger i middelalderen da norske kvinner drev piratvirksomhet og truet med brenne ned byer.

– Koronatiltakene er egentlig milde

Vi er usigelig lei av tiltakene fra Bent Høie. Men historiker Erik Opsahl sier tiltakene er milde sett opp mot gamle dager. Da ble importsmitte under pandemier stanset med skudd.

EU-parlamentet i Brussel er EUs administrative hjerte. I tillegg til alle de som arbeider her, besøkes det daglig av mange. Foto: Idun Haugan/NTNU

– Norge er EUs mest integrerte utenforland

Norge har vært på vei inn i EU fire ganger, men har stoppet på dørterskelen hver gang. Torsdag 28. november er det 25 år siden vi stemte vårt foreløpig siste nei. Med en EØS-avtale på godt og vondt i hånda.

Mysteriet i vikinggraven

To mennesker dør med omkring hundre års mellomrom. Likevel begraves de sammen. Hvorfor? – Et fryktelig spennende funn, sier arkeolog Raymond Sauvage.