Effektiv bruk av materialer kutter utslipp
Produksjon av materialer står for en stor andel av klimagassene. Om vi skal nå klimamålene, må vi lære oss å bruke materialene bedre.
Produksjon av materialer står for en stor andel av klimagassene. Om vi skal nå klimamålene, må vi lære oss å bruke materialene bedre.
Hvert år klekkes fire millioner høner til eggproduksjon i Norge, men kun fem prosent av hønene blir slaktet og solgt som menneskemat når «karrieren» er over. Nå kan et mobilt slakteri sørge for at langt flere blir mat og ikke bindemiddel i betong, som i dag.
Markedet for 3D-printing kan få ny fart hvis ingeniører og ikke-teknologer evner å løfte i flokk.
Ferjer som lades ved hjelp av sola er lite brukt fordi de er dyre. Men norske forskere har utviklet et rimelig solcelleferge-konsept som snart testes ut i Tunisia. Inspirasjon hentet de blant annet fra IKEA.
Nepal ligger skyhøyt på statistikkene over mødre- og barnedødelighet. En studietur til fjellandet inspirerte NTNU-studenter til å ville forbedre nepalske kvinners situasjon.
En liten maskineringsbedrift i Trondheim er den første i verden som har digitalisert verktøy for avansert dreiing. Teknologien gjør det mulig å unngå skader på komplekse og dyre deler for fly- og gassindustri.
Returpantpioneren Tomra hjelper verden med å krympe ressursbruken. Norge kan skape flere grønne lokomotiv om vi stimulerer til samarbeid over sektorgrenser.
Å fange klimagassen CO2 fra industriprosesser som sementproduksjon, er en energikrevende og dermed kostbar øvelse. Men ved å koble på fornybar varmegjenvinningsteknologi, kan energibehovet for CO2-fangst bli fire ganger så lavt.
For å holde norske solceller på verdenstoppen når det gjelder kvalitet, trengs sensorer som kan se det usynlige.
Kundereiser har blitt en populær metode i mange bransjer. Men forskning viser at metoden ikke alltid fungerer som forventet – og at det hersker forvirring om hva en kundereise faktisk er.
Bedrifter som satser på forskning greier seg langt bedre i krisetider. De selger rett og slett mye mer.
400 elever deltok på Ocean Space Race i Havlaboratoriet i Trondheim. Flere av ungdommene blir så inspirert av konkurransen at de vil komme tilbake som studenter på teknologistudier.
Målet er å finne ut hvordan isen påvirker konstruksjoner, og omvendt, under de til tider svært tøffe forholdene i Arktis.
Å bruke en smarttelefon er ingen enkel sak for eldre mennesker med dårlig finmotorikk, eller lettere funksjonshemminger. En oppfinnsom ingeniør og forskere tok derfor saken i egne hender. Nå skal en helt ny telefonløsning ut på markedet.
– I en idrett med så stort utstyrsfokus som sykkel, er drakten en billig vei til både fysisk og psykisk overtak på konkurrentene, sier Live Spurkland. Sammen med NTNU-kolleger og utstyrsleverandør har hun utviklet en ny sykkeldrakt.
Prøving og mye feiling er noe av hemmeligheten når ingeniørstudenter skal finne opp helt nye og bedre produkter.
Snakkende skjelett og lysende fargebokser fikk selskap av lydbølgedingser og en genmaskin da studenter ved NTNU nylig viste hva de kan.
Kampen om forbrukerne vil i økende grad handle om å mestre masseproduksjon og skreddersøm på en gang. Det vil si å lage varer som er tilpasset ønskene til enkeltkunder – med prislappen til et «serieprodukt». Dette er suksessoppskriften til Scandinavian Business Seating.
Som førstemann i Norge flytter Arendal havn bygg og aktiviteter fra land til sjø. På flytende moduler.
Fargeblinde har problemer med å tolke kart, fordi røde veier går i ett med grønn skog. Men snart kan de få hjelp.
Professor Dag Svanæs har forelest ved Stanford og er inspirert av filosofene Heidegger og Merleau-Ponty. Han har også en lang, hårete hale som han tidvis har savnet.
3D-printere vil trolig gi kjemisk industri mer effektivt produksjonsutstyr enn det noen leverandør til nå har klart å lage.
Ferdige høyteknologiske byggeklosser og 3D-printing gjør det umulige mulig for folk med glimrende ideer, men begrenset med penger.
Hoftebeskytteren » HiP» fikk nylig Merket for god design. Nyvinningen er utviklet av forskere og industridesignere i SINTEF i samarbeid med tekstilbedriften Protex i Ålen.