Sosiologi 


Laste ikon
LASTER INNHOLD
Robot på vann.

Månelanding Mjøsa

Når Norges største innsjø skal sikres for fremtidige generasjoner, står ingeniører og biologer skulder ved skulder med både filosofer, samfunnsvitere og historikere.

USA. Bildet viser Jo Biden på bakken etter et fall.
KRONIKK

Faller USAs imperium?

USA er fortsatt en global makt uten historisk sidestykke. Så hva skal egentlig til for at denne tilstanden endrer seg? Fire mulige utviklingstrekk eller hendelser virker å være plausible kandidater.

Status. Bildet viser Kadir Kahar og Luis Santiago på Frelsesarmeens slumstasjon i Oslo som gjør klar matposer til folk med behov for hjelp.

Forskjellene mellom rik og fattig øker i Norge

I Norge liker vi å tro at det ikke er stor forskjell på folk, men dette stemmer ikke. Tvert imot har ulikhetene økt de siste årene. Og det spiller en rolle hvem foreldrene dine er.

Covid-19. Bildet viser folk i beskyttelsesutstyr som frakter vekk en kiste.
KORTNYTT

Hvem døde av covid-19?

Minst 6 millioner mennesker har så langt dødd av covid-19.  Men hvem som dør er ofte ikke tilfeldig. Samme mønster finnes verden rundt.

Ungdom lager mat i kolllektiv

Forskere slår et slag for flere kollektiv

Kollektive boformer kan være med på å løse flere av samfunnets utfordringer. Derfor bør vi tenke nytt rundt boligproduksjonen i norske byer og tettsteder, mener forskere.

kunstig intelligens diskuteres på podkastserie : bilde av en robot med et veldig menneskelig ansikt

Slik kan kunstig intelligens forsterke urettferdighet

Du har sikkert snakket med Siri som er i Apple-produktene. Dette er et eksempel på kunstig intelligens, en teknologi som kan være til enorm nytte, men ikke uten alvorlige dilemmaer. Et av dem er at dataprogrammene reproduserer fordommer, som at svarte mennesker er mer kriminelle.

podkast som slippes i dag, handler om hvordan både menneskehjernen og samfunnet favoriserer lite klimavennlige valg. Bildet er en isbjørn i et smeltende arktis.

Derfor gjør du ting du vet er feil

Da koronaen kom aksepterte de aller fleste strenge restriksjoner. Nærmest ved et uhell gikk også klimautslippene ned. Det er tvilsomt om like mange ville akseptert de samme restriksjonene hvis målet var kutt i klimautslipp. Det henger blant annet sammen med hvordan hjernen vår er laget.

Er de smarte byene virkelig så smarte?

Byer skal gjøres vennlige og effektive. Alle skal bo i passe avstand fra alt og ellers oppføre seg som forventet i et strømlinjeformet samfunn. Men får du lyst til å bo der?

Dette lurer ungdommen på når de kan spørre anonymt

En analyse av nesten 300.000 spørsmål fra ungdom skrevet uoppfordret på ung.no, har ført til stor innsikt i hva unge i dag faktisk er opptatt av. Kropp, helse og identitet er noen av temaene som topper lista.

Boligen er viktig for helsa til psykisk syke

Skal en bolig for personer som sliter med rus og psyke oppleves som verdig, bør den ha tradisjonell rominndeling. Følelsen av å ha et ordentlig hjem gir mer stabile liv, konkluderer ny studie.

Hva er en god lærer?

Det er forskjellige oppfatninger blant studenter, skolepolitikere og undervisere om hva en god lærer skal være, viser en ny studie ved NTNU.