En vegg kan gjøre mer enn å isolere, og et vindu kan gjøre mer enn å gi utsyn og lys. Dette forsøkshuset (ZEB-lab) kommer til å bli brukt mye i prosjektet. Foto: SINTEF

Snart kan husfasaden tenke selv

Teknologi som er integrert i husveggen eller vinduene skal gi oss enda smartere hjem.

Det er i alle fall målet med det nye forskningsprosjektet SkinTech – Advanced building skins with integrated technology, som ledes av SINTEF.

Det skjer nemlig en stor utvikling i teknologier for denne typen løsninger, som solceller i veggen eller solskjerming innebygget i vinduene, for å nevne noe.

– Vi kan for eksempel tenke oss at vinduene kan få ekstra nattisolering som minker varmetapet ved hjelp av en utvendig “rullegardin” eller at man benytter doble fasadekonstruksjoner for passiv oppvarming eller til kjøling av ventilasjonsluft, sier forsker Steinar Grynning som leder prosjektet.

Mye av forskningen skal baseres på utprøvinger av løsninger i ZEB-lab (Zero Emission Lab) i Trondheim og i et demonstrasjonsbygg som oppføres av byggvareprodusenten Saint-Gobain.

Partnere i prosjektet er SINTEF, NTNU, Saint Gobain Byggevarere, NorDan og fasadeprodusenten Schücho. Prosjeket finansieres av Forskningsrådet og industripartnerne og vil vare i tre år.