Dette bergmaleriet av en elg vises dårlig før manipulering (til venstre), men fremtrer tydelig med ulike grader av behandling med den nye programvaren. Foto: Heidrun M.V. Stebergløkken, NTNU Vitenskapsmuseet (Trykk på bildet for større versjon.)

Bergmaleri eller merker i fjellet?

  • Publisert 23.05.16

En ny metode og app kan bli til stor hjelp for forskere som undersøker bergmalerier. Maleriene blir mye tydeligere, og metoden kan nå brukes direkte i felten.

ARKEOLOGI: Er det et bergmaleri du har foran deg, eller er det bare noen merker i berget? Det er ikke alltid så lett å se med det samme. Men nå kan forskere få hjelp.

– Programvaren er spesielt utviklet for å manipulere fargepigmenter, og fremheve og kontrastere dette, sier en entusiastisk overingeniør Heidrun M.V. Stebergløkken ved NTNU Vitenskapsmuseet.

Programvaren heter DStretch. Nytt i år er at det har kommet en app (iDStretch) for Iphone og Ipad, hvor programmet kan brukes enkelt i felt for å påvise eller avkrefte bergmalerier.

– Dette åpner for nye muligheter i felt. Svært ofte er det vanskelig å se bergmalerier fordi de er bleknet og forvitret, men også lysforhold kan gjøre det vanskeligere å se bergmaleriene. Ved å ha en slik app tilgjengelig på en telefon, kan vi i realiteten ha mulighet for å avkrefte eller bekrefte bergmalerier mens vi er i felt, sier Stebergløkken.

NTNU Vitenskapsmuseet har allerede benyttet pc-programvaren for bergmalerier på Honnhammer i Tingvoll kommune.

Stebergløkken mener appen er et nyttig feltverktøy som lett påviser hvilke områder på bergflaten som krever mer undersøkelser. Når du først har påvist et bergmaleri i felt, kan du etterpå bruke et bedre kamera for å ta et antall bilder som kan manipuleres i DStretch på PC når du er tilbake fra feltarbeidet.

Du kan lese mer på Norark, der Stebergløkken forteller om arbeidet.