Meninger

Laste ikon
LASTER INNHOLD
Denne krabaten skal snart ut i oppdrettsmerden og spise lakselus. Foto: Thor Nielsen.
MENINGER

La det bli fisk!

Det grønne skiftet må skje i næringer som ikke er knyttet til fossil energi; en sektor som nå fremstår som fortiden. Vi må gå inn i fremtiden med en næring som er en del av løsningen og ikke problemet. La oss være modige. La det bli fisk!

Genetic Engineering
MENINGER

Hvordan bli et bedre menneske på en, to, tre

YouTube har oppskrift på hvordan man lager sin egen hjernestimulator. Gener kan redigeres for å forbedre menneskekroppen. Mennesket har en trang til å forbedre seg. Evner vi å gjøre det på en god måte? Hva er bivirkningene?

Gamle fiskegarn utgjør et betydelig miljøproblem. Foto: Thinkstock
MENINGER

Hiv på havet

Marint avfall er blitt et stort problem. Men plast og gamle fiskegarn kan bli en ressurs istedenfor å være en miljøfare.

Kinas reaksjon på nobelpristildelingene har ikke rammet eksporten stort. Det betyr ikke at reaksjonene ikke er dramatiske. Foto: Thinkstock
MENINGER

Kinas to ansikter

Norsk eksport ble ikke betydelig rammet av det dårlige forholdet til Kina. Men sanksjoner rammer andre områder.

Solceller har vokst fram som et vidunderbarn innenfor grønn teknologi. Foto: Thinkstock
MENINGER

Grønn energi på riktig måte

Klimaproblemet gjør at verdens elektrisitetsforsyning må omskapes. Skal vi velge energi fra sol, vann eller vind, eller karbonfangst- og lagring? En ny FN-rapport viser vei.

Solaktiviteten påvirker reproduksjonen hos mennesker, viser ny studie fra NTNU.  Foto: Thinkstock
MENINGER

Grønt batteri haster

Som konkurrent til hus-utgaven av Teslas batteri, ville Norges største kraftmagasin være verdt ett oljefond. Skal magasinverdiene høstes, trengs utvekslingskabler – raskt.

Artist's impression av futuristisk kuletankskip
MENINGER

Flytende vind og gass til Japan?

Japansk industrikonsern vurderer å skipe norsk vind og gass hjem til solens rike i form av flytende hydrogen. – Viser at framtidas lavkarbon-økonomi kan gi Norge nye muligheter for verdiskaping og eksport, sier norsk forskerduo.

Solceller
MENINGER

Kan Norge igjen bli ledende på solceller?

Det monokrystallinske silisiumet vi bruker i solceller er, helt objektivt, det mest perfekte vi mennesker har greid å lage. Men vi trenger mer enn perfeksjon hvis vi skal gjøre solceller til vår nye energiindustri.