Røntgen, ultralyd og MR


Laste ikon
LASTER INNHOLD

Kunstig intelligens kan se hva du tenker på

Du tror kanskje at øyebevegelsene dine er tilfeldige? Sånn er det ikke. Måten du bruker øynene dine på, kan fortelle mye om hva du har i tankene og hvordan du forholder deg til verden. Det kan til og med avsløre om du har en hjernesykdom.

Måling av hjernetrykk kan bli business

En ny oppfinnelse kan erstatte en kostbar kirurgisk prosedyre der kraniet må åpnes hos enkelte trafikkofre og andre pasientgrupper. Nå har den ultralydbaserte teknologien fått CE-godkjenning for det europeiske markedet.

Samarbeid gir hodeskadde nytt håp

En stor forskningsgruppe ledet fra NTNU og St. Olav skal analysere store mengder med data fra MR-undersøkelser av personer med traumatiske hjerneskader fra hele verden. Målet er at pasientene skal få bedre helsehjelp.

Lydbølger som er viktig for helsa

Du kan ikke høre dem med det blotte øre, men de hjelper stadig flere pasienter. I løpet av 40 år har ultralyd-avbildning gått fra grumsete bilder i svart/hvitt, til skarpe 3D-bilder i sanntid. Og utviklingen fortsetter. Kunstig intelligens skal nå testes ut med tanke på tolkingen av bildene.

Nytt håp for pasienter med lungekreft

Et nytt medisinsk navigasjonssystem vil gjøre det lettere å ta prøver etter mistenkelige funn på røntgen. Det kan tredoble suksessraten for lungekreft-diagnostikk.

Hvem må behandles for prostatakreft?

Mange behandles unødvendig for prostatakreft. Norske forskere vil bidra til å redusere overbehandlingen, og samtidig finne de sykeste. Nå får de EU-støtte.

Ny ultralydvæske skal hjelpe hjernekirurger

Væsken, som etterlikner hjernevev, gjør at ultralydbildene blir lettere å tolke under operasjonen. Det vil gjøre det enklere og mer nøyaktig å fjerne svulster i hjernen.

Bruker matematikk mot søvnapné

Én av seks nordmenn plages på natta med hyppige pustestopp og gisping etter luft. Kirurgene mangler verktøy til å kunne forutsi resultat av inngrep. Men nå tilbyr matematikere og ingeniører hjelp.