Fisk og havbruk

Laste ikon
LASTER INNHOLD
Forsker Eli Fyhn Ullern i podcaststudio. Hun og kollegene forsker på plast og gjenbruk. Selfie

Plastsøppel fra oppdrett kan bli en ressurs

Hvert år lager havbruksnæringa opptil 29 000 tonn plastavfall. Altfor lite av dette blir gjenbrukt og resirkulert. Men materialene fortjener bedre, mener forskerne i denne podcasten.

Fiske er en farlig bransje. Illustrasjonfoto skreifangst til kai.

156 fiskere har dødd på jobb siden 2000

Alenefiskeren som falt over bord sist fredag, døde. Han ble yrkesfisker nummer 156 i rekken siden årtusenskiftet i 2000. – Dette understreker budskapet i rapporten vi nylig publiserte, sier sikkerhetsforsker i SINTEF.

Maria Alquiza Madina i laben. Sild.

Venter en ny fiskeindustri på store havdyp?

Det tror i alle fall forskere. I dypet mellom 200 og 1000 meter lever arter som kan være svært verdifulle. Men det er skjær også i dyp sjø: Fangsten forvandles raskt fra gull til gugge. 

Aeromonas. Bildet viser sushi.

Hvor trygg er sushien din?

Bakterier i rå sjømat kan gjøre deg syk. Sjømat kan også spre bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika. Blant disse er Aeromonas.