Fjordia chriskaugei er én av de nye artene. Den er oppkalt etter Christian Skauge, som tok initiativ til nakensneglsafariene. Foto: Torkild Bakken, NTNU Vitenskapsmuseet

Hjelpere får nye snegler oppkalt etter seg

Gode hjelpere hedres når vitenskapsfolk setter navn på nye arter.

Ved NTNU Vitenskapsmuseet finner de tilsynelatende nye arter hele tida, men det er ikke like ofte de finner både nye slekter og familier.

Fjordia lineata er den gamle arten med nytt navn. Foto: Tatiana Korshunova, NTNU

Denne gangen er det nye nakensnegler museets folk og samarbeidspartnere presenterer i journalen ZooKeys.

Nakensneglene (Nudibranchia) er ofte både vakre og ganske lette å finne for den som vet hva du skal lete etter. Men de kan være nokså vriene å identifisere til art og plassere rett i systemet.  Klassifiseringen av nakensnegler har da også hatt ganske så store mangler.

Ikke mange er eksperter på nakensnegler, men noen av disse ekspertene finner du ved NTNU Vitenskapsmuseet. Den svært omfattende artikkelen presenterer ikke bare nye arter og slekter, men også flere nye familier.

– Klassifikasjonen i en stor gruppe møbleres helt om. Jeg tror ikke jeg kommer til å beskrive nye familier igjen i min karriere, så den biten er litt spesiell, sier førsteamanuensis og instituttleder Torkild Bakken ved Institutt for naturhistorie.

Kalles opp etter hjelpere

Nye muligheter innenfor DNA-analyse gjør at én art er blitt til flere. Nakensneglen som før het Flabellina lineata hadde mange variasjoner, og det var kanskje ikke så merkelig, siden den egentlig er minst fire arter fra to ulike slekter.

De to nye slektene kalles Fjordia, oppkalt etter norske fjorder, og Gulenia, oppkalt etter Gulen dykkesenter i Sognefjorden.

– Gulen dykkesenter og deres arrangement «Nakensneglsafari» har vært helt sentral i den forskningen vi har gjort på nakensnegler i Norge de siste årene. Nå hedres de med flere arter oppkalt etter seg. Og ikke bare arter, en hel slekt faktisk, skriver Bakken i nakensneglbloggen sin.

Saken fortsetter under bildet.

Gulenia orjani er oppkalt etter Ørjan Sandnes ved Gulen dykkesenter. Foto: Alexander Martynov, NTNU

Fire nye navn

Gulenia monicae er oppkalt etter Monica Bakkeli. Foto: Tatiana Korshunova, NTNU

Arbeidet med å nøste opp i det biologiske mangfoldet i gruppa vi har kjent som Flabellina er ferdig, fortsetter han. Dette har altså resultert i disse artene:

  • Fjordia lineata er den gamle arten. Den er det nå laget en helt ny beskrivelse for. Arten ble første gang beskrevet av S. L. Lovén i nesten norske Bohuslän i 1846.
  • Fjordia chriskaugei er en helt ny art for vitenskapen. Den er kalt opp etter Christian Skauge, som tok initiativ til nakensneglesafariene, og siden har vært en pådriver for dem. Disse safariene har rett og slett hatt som mål å finne og identifisere nakensnegler.
  • Gulenia monicae er også helt ny. Den er oppkalt etter Monica Bakkeli, som er en av eierne av Gulen dykkesenter, og som har gitt viktige bidrag til nakensneglesafariene. Hun eier dykkesenteret sammen med Ørjan Sandnes. Da er grunnen til navnet på den neste nakensneglen kanskje ikke så vanskelig å gjette.
  • Gulenia orjani er altså oppkalt etter Ørjan Sandnes, den andre eieren av Gulen dykkesenter. Denne arten er svært lik Gulenia monicae med en bred hvit linje over ryggen.

Folkeforskning

– Alt arbeidet vi har gjort i disse årene ved Gulen dykkesenter er folkeforskning, eller citizen science som det heter på engelsk, skriver Torkild Bakken. – Observatører og undervannsfotografer har vist et stort engasjement og dyktighet.

Mange flere har deltatt i arbeidet, blant andre Bjørnar Nygård, Erling Svensen, Klas Malmberg, Tina Malmgren og Jørn Ari som har deltatt over flere år. Kanskje kan vi vente oss enda flere nyheter om nakensnegler fra dette miljøet i tiden som kommer.

Kilde: Nakensneglbloggen

Korshunova T, Martynov A, Bakken T, Evertsen J, Fletcher K, Mudianta IW, Saito H, Lundin K, Schrödl M, Picton B. 2017. Polyphyly of the traditional family Flabellinidae affects a major group of Nudibranchia: aeolidacean taxonomic reassessment with descriptions of several new families, genera, and species (Mollusca, Gastropoda). ZooKeys 717:1-139. doi: 10.3897/zookeys.717.21885