Drone som den nye selfiestangen

  • Publisert 27.08.15

Staaker er dronen som automatisk følger og filmer deg ned de bratteste hengene, og ut i de høyeste bølgene. I første rekke satser gründerne på ekstremsportmiljøet.

– Dronen styres automatisk ved hjelp av en sporingsenhet på håndleddet, forteller Ole Jørgen Seeland, daglig leder av Staaker.

I dag kjemper Staaker i finalen om Midt-Norges største etablererstipend, Startstøtte. Stipendet er på 500.000 kroner og deles ut under Innovator –  gründernes Oscarfest på Studentersamfundet i Trondheim.

Felles interesse for sport og teknologi

Bak Staaker står et team på seks stykker. Tre av dem har studert entreprenørskap ved NTNU, mens andre har studert informatikk og fysikk.

Felles for dem er en interesse for teknologi, droner og sport.

– Vi har en i teamet som har medalje fra NM i kiting, og en annen som har vært flere måneder på hundekjøring i Alaska. Vi andre later vel mest som vi er gode i sport, smiler Seeland.

Saken fortsetter under filmen.

Har et samarbeid med Olympiatoppen

Idrettsmiljøet har allerede fått øynene opp for koblingen mellom droneteknologi og sport. Derfor har Staaker et samarbeid med Olympiatoppen.

– Vi arbeider med flere ulike idrettsutøvere, og gjør forsøk. Mer kan jeg ikke si om det ennå, sier Seeland.

Den nye selfiestangen

Det han kan og vil si noe om, er teknologien.

– Det er en stor kultur for å ta bilder av seg selv i ulike situasjoner. Ikke minst når du gjør noe du er god i. Til det har svært mange GoPro kamera og en selfiestang. Vi tror at i framtida vil folk ha Staaker, sier Seeland.

I første rekke satser de på ekstremsportmiljøet. Deretter det mer allmenne markedet.

Dronene må snakke sammen

Det som må på plass før hver og en av oss kan ha en flygende drone, er regler og kommunikasjon, dronene i mellom.

–  Vi må ha antikollisjonssystemer, og da må dronene snakke sammen. Dette gjør fly allerede  i dag, og det blir enda enklere å få til det når flygingen er automatisert, forklarer gründeren.

I tillegg må det internasjonale regelverk på plass.

Har flere prototyper klare

– Vi jakter på investorer. Det trengs for å lage støpeformer, og for å få satt i gang et visst produksjonsvolum, sier Seeland.

Derfor kommer prispengene svært godt med om de skulle vinne Midt-Norges største etablererstipend.

– Vi er i dag seks heltidsansatte som lever av luft og veldedighet. Hvis vi får finansieringen på plass vil det være full produksjon fra neste år, forsikrer Seeland.

Av Kjersti Bruheim