Bilde av nagenspegnlen Eubranchus doriae som for første gang er registert i norske farvann. Foto: Christian Skauge
Nakensneglen Eubranchus doriae er for første gang registert i norske farvann.
Foto: Christian Skauge

Fant ny art på nakensneglesafari

Nylig fant forskere en nakensnegl som trolig har reist helt fra Middelhavet. De kalles havets sommerfugler, men er rovdyr som spiser koraller og maneter.

De ser ut som skapninger fra tropiske strøk, men finnes i rikt monn i norske farvann, både i fjæra og på havbunnen. Ved første øyekast er de ikke så lette å få øye på. Men med litt trening kan du finne dem ganske enkelt.

Nakensneglene kalles gjerne havets sommerfugler. De bærer ofte flotte farger og er utstyrt med spektakulære former som blant annet kan ligne vinger. Årsaken til den store variasjonen er at nakensneglene ikke begrenses av et sneglehus eller et skall.

Video: Per Harald Olsen/NTNU

Vekker undring og beundring

I Norge er det kartlagt rundt 90 ulike arter nakensnegler. Omtrent 60 av disse er vanlige å finne fra fjæresonen og ned til tareskogen. I løpet av de fem siste årene har forskere ved NTNU Vitenskapsmuseet funnet seks arter som er nye i Norge.

Under en forskningssafari i Sogn og Fjordane, oppdaget de enda ny art nakensnegl – Eubranchus doriae. Dette er en art som opprinnelig er beskrevet fra Middelhavet, og som tidligere er registrert som sjelden ved De britiske øyer.

– Det vekker både undring og beundring at den nå plutselig dukker opp i våre farvann, sier marinbiolog Jussi Evertsen ved NTNU.

Slik ser den ut

Eubranchus doriae er en liten art som ikke blir stort lengre enn 6-8 mm. Karakteristisk for arten er tarmkanalene i ryggtentaklene som danner korsformede knuter. Ryggtentaklene er ofte nesten gjennomsiktige slik at disse tarmkanalknutene er veldig tydelige.

– Kroppen er ellers nesten hvit med flekker enten i brunt eller olivengrønt. De orale tentaklene har et mørk brunt bånd, mens ryggtentaklene har en hvit tupp med et gråbrunt bånd, forklarer Evertsen.

Rovdyr som spiser det meste

Bilde av frynsenakensnegl som har lagt eggene sine i spiral. Foto: Per Harald Olsen/NTNU

Frynsenakensneglen Flabellina borealis har dandert eggene sine i spiralmønster.
Foto: Per Harald Olsen/NTNU

Generelt framstår nakensneglene gjerne som sarte, pene skapninger som nærmest danser i vannet. Men skinnet bedrar. De er glupske rovdyr som spiser det meste. På menyen står egg fra artsfrender, svamper, mosdyr og nesledyr som koraller og maneter.

Selv om fargene på de forskjellige nakensneglene er ganske like, er formene ulike. Og ikke minst er mønstrene som de legger eggene sine i, svært ulike; her er spiraler, blondelignende border og sirkler. Nakensneglene legger millioner av egg for å sikre seg at flest mulig nakensneglbarn vokser opp.

Forvarer seg med gift

I det hele tatt er nakensneglene gode til å verne om seg selv. Ettersom de ikke har et beskyttende skall, har de utviklet alternative forsvarsmekanismer.

En av mekanismene er flotte farger. Noen nakensnegler er signalgule. Dette gir et signal til omverdenen om at her er det fare på ferde. Noen narrer omgivelsene til å tro at de er giftige ved at de produserer gulfarge uten at de selv er giftige.

Kapsler inn giften i slim

Bilde av Flabellina borealis nakensnegl.

De ser tandre og uskyldige ut, men nakensneglene har utviklet finurlige forsvarsmekanismer.
Foto: Per Harald Olsen/NTNU

Men den mest effektfulle beskyttelsen ligger i kostholdet. Nakensneglene spiser nemlig nesledyr som koraller, anemoner og maneter. Disse dyrene inneholder giftige nesleceller. Nakensneglene tar ikke skade av de brennende neslecellene, og lagrer dem i utvekster som ryggtentakler. Dermed fungerer giften som et naturlig forsvar mot fiender.

Forskerne antar at nakensneglene innkapsler neslecellene i slim når de spiser dem. Neslecellene kan da passere gjennom fordøyelsen uten å bli utløst.

Hånden kan hovne opp

– I våre farvann har vi ikke så mange arter som er direkte giftige. Usmakelige ja, men de skikkelig giftige artene finnes nok bare i tropiske farvann. Men vi har hatt direkte befatning med en art nakensnegl som spiser på korallen dødningehånd. Den har stoffer i slimet som gir en overraskende allergisk reaksjon. Holder du den lenge nok i hånda, vil den hovne opp og ligne mer på en baseballhanske enn en hånd. Så akkurat denne er det best å styre unna, råder Evertsen.