Eksplosiv kjemi på nattehimmelen

  • Publisert 28.12.13

Hvordan kan man putte sildrende gull og roterende flammehjul ned i et lite rør – og mye seinere slippe det løs på himmelen?

Alt for rundt tusen år siden visste kineserne hvordan de skulle blande sammen salpeter, svovel og kull for å lage smell. Svartkruttet var først til religiøst bruk i Østen, men ble siden også brukt militært – da primært i Europa. Grunnprinsippene gjelder den dag i dag. Men kjemi- og produksjonsteknikk har i moderne tid videreutviklet teknologien og tilsatt metaller, uorganiske salter, bindemidler og klordonorer.

kikkhullet_stort

Slik bygges og utløses fyrverkeriet.

Fargene oppstår idet saltene forbrennes. Vanlig koksalt vil gi en guloransje farge, mens barium-, strontium– og kobbersalter gir grønn, rød og blå farge. Fargene følges ofte av et stort smell. Forbrenning av pakket krutt fører til en svært rask utvikling av forbrenningsgasser. Hvis fyrverkeriet er konstruert slik at gassene vanskelig kan unnslippe, vil trykket på innsida øke. Idet gassene har opparbeidet tilstrekkelig kraft til å bryte hindringene, oppstår en voldsom trykkendring, og masse energi blir frigitt i form av et digert drønn.

Andre typer fyrverkeri dirigerer forbrenningsgassene i bestemte retninger. Dette utnyttes i raketter, der gassene fyker ut av en dyse og driver raketten til værs. Bruk av energirike tilsetningsstoffer vil gi raske og voldsomme reaksjoner som regelrett spruter oppover himmelen. Mindre energirike stoffer vil gi inntrykk av at fargene flyter og renner nedover himmelen.

Profesjonelle pyroteknikere i dag benytter gjerne luftbomber og fyrverkeribatterier framfor tradisjonelle raketter. Det avfyres elektronisk på trygg avstand, presist og med høy sikkerhet for både folk og omgivelser. Avfyringssekvensene kan programmeres på forhånd. Dermed kan fargespillene og de pyrotekniske lydene fra flere utskytningsposisjoner komponeres slik at de harmonerer med komponentene i kompliserte musikkstykker.

(Artikkelen ble første gang publisert i Gemini 8. desember 2010.)

Av Lars Kristian R. Schjønhaug og Steffen Bugge / Pyrogruppa Eksplosiv ved NTNU
Kilde: Andreas Helle, Seter Engeland Pyroteknikk
Illustrasjon: www.doghouse.no